A szobanövényekről - a fény szerepe

Ma a dísznövényekről szeretnék pár sorban írni. Úgy kicsit általában véve, és néhány mondatban a fényigényük szerinti fontos és hasznos tudnivalókról.

Mindenki szereti díszíteni otthonát, életterét virágokkal, növényekkel. Van, aki legszívesebben bevinné a természetet a lakásba, és lehetőségei szerint szebbnél szebb növényekkel venné körbe magát. Akadnak olyanok is, akik 1-1 növényt tartanak, nevelgetnek, de nagy becsben tartják őket.


Ma már hatalmas a választék, akár a virágzó cserepes növényekből, akár a levelükkel díszítő fajtákból, nem beszélve a különleges, egzotikus fajtákkal, mint például a közkedvelt orchidea fajok. Tudunk válogatni annak mentén is, hogy milyen az otthonunk, vagy az a tér, hely, szoba, iroda, ahova a virágot tennénk. Tágas, meleg vagy kisebb, sötétebb. De ha tudjuk magunkról, hogy el-elfelejtjük megöntözni őket, akkor az erre kevésbé kényes virágokat is kiválaszthatjuk magunknak. Erre igen jó választás az anyósnyelv.


A szobanövények, dísznövények külső és belső tereinket díszítik, dekorálják. Amellett, hogy a szemünket gyönyörködtetik egészségügyi hatásuk is ismeretes, hiszen javítják közérzetünket, és a környezeti ártalmakat is mérséklik.


Nagyon fontos, hogy akár saját magunknak választunk egy növényt, akár ajándékba szánjuk, gondosan válasszuk azt ki, hiszen nem szeretnénk, ha a megvásárolt virág rövid időn belül elpusztulna. Fontos az is, hogy figyelembe vegyük a növény fényigényét.


A fény elengedhetetlen tényező a növény életben maradásához. Ha nem megfelelő a fényhatás, hamar elpusztulhat a választott virágunk. Tehát mindenképpen mérlegeljük, a kiválasztásnál, hogy választottunk fényigényes, közepes fényigényű, esetleg árnyék kedvelő. A sok fény száradáshoz, perzseléshez, égéshez vezet, a kevés fénytől pedig elszíntelenedhet, megnyúlhat kis kedvencünk.Fényes helyre választhatunk kaktusz féléket, aloe-t, agavet. Ha közepesen fényes helyiségbe választunk, akkor a bókoló billbergia, vagy a szobafutóka, kúszó filodendron megfelelő választás lehet. A kimondottan árnyékos helyekre a szobapáfrányt, esetleg szarvasagancs páfrányt, rákvirágot, vitorlavirágot tehetjük.


Vannak lehetőségek arra az esetre, ha több fényre van szükségünk növényeink egészséges életéhez. Ilyenkor alkalmazhatunk pótmegvilágítás nagy teljesítményű lámpa segítségével. Azonban, ha pont az ellenkezőjére van szükségünk, mert lakásunk fényárban úszik, és túl sok napfény jut be, akkor árnyékolással, sötétítéssel segíthetünk szobanövényeinknek.Egy kis személyes: Mivel préselt virágokkal dolgozom, így gyakran megesik, hogy az itthoni szobanövényeimet is felhasználom. :) Azok közül, akiknek a levele, virága alkalmas arra, hogy préselés után felhasználjam, előszeretettel választok róluk 1-1 szép darabot. :) Az Apukámtól kapott díszpaprika leveleit is mindig „dézsmálom”, sőt gyönyörűek a kis fehér virágai. S mivel igen bőségesen terem az egy tő kis paprika, ezért megengedtem magamnak, hogy alkalmanként lecsípjek 1-1 szép fehér virágot is róla, melyek aztán 1-1 képeslap, esetleg falikép dísze lett :)Ha megfogadjuk a tanácsokat, odafigyelünk az alapvető szabályokra, akkor évekig gyönyörködhetünk dísznövényeinkben, s nyomon követhetjük, hogyan hálálják meg gondoskodásunkat, szeretetünket.

#kereszténykézművesajándék #virágajándék #virágművészet #préseltvirág #kézművesajándék #pressedflowerpicture #ajándékvirág #pressedflowerart #préseltvirágfalikép #Balatonboglár

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Viragszirom Pinterest
  • Viragszirom Facebook