A szobanövényekről - a hőmérséklet szerepe


Az elmúlt alkalommal a dísznövényeink fényigényével foglalkoztunk. Olvashattunk néhány hasznosnak vélt információt a fényhatásokról, melyek a növényeink életét befolyásolják.


A mai alkalommal egy nem kevésbé fontos és lényeges környezeti tényezőről lesz szó. Ez pedig a hőmérséklet.


Ahogy ránk emberekre is igen nagy hatással van a hőmérséklet, úgy ez igaz a növényekre is.

Mi is ahányan vagyunk, annyi féle képen reagálunk a hőre, annak változására, ingadozására. Van aki jobban bírja és kedveli a meleget, a párát, mások a hűvösebb, enyhébb hőmérsékletben érzik jól magukat. Egyikünk kókadozik, hervadozik a melegben, míg más kívánja, vágyja azt, és kivirul tőle. De mindannyian ismerünk olyanokat, akik a hűvösebb időben tudnak szárnyra kapni.


Igen, a növényeinknél is így van ez.

Ha tudományosabban szeretném megfogalmazni, hogy a környezeti tényezőket tekintve mi jellemzi a virágokat, dísznövényeket, akkor azt mondom, hogy mindegyiknek van egy minimuma, egy maximuma és egy optimuma, s mindez fajtánként eltérő lehet.

Természetesen az optimum tartományban érzik a legjobban magukat a növények. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ha úgy tartjuk és olyan helyen tartjuk őket, olyan feltételeket biztosítunk nekik, ha úgy gondoskodunk róluk és ápoljuk őket, ahogy az a legjobb nekik, akkor azt meghálálják.

Igen, ezért nagyon hasznos tudnunk az otthonunkat, környezetünket, akár munkahelyünket díszítő szobanövényekről, hogy milyen igényeik, szükségleteik vannak, s azokat biztosítani számukra.


Mindezeket befolyásolja a növényünk származása, eredete, továbbá az, hogy milyen évszakban vagyunk éppen, vagy hogy a növényünk milyen fejlődési szakaszában van. Hiszen más jó egy trópusi származású kedvencünknek, s mást igényel egy növényházi, egy sivatagi... stb.

Ugyan így figyelemmel kell lennünk arra, hogy milyen évszakban vagyunk. A nyári nagy melegben és a téli hűvös napokon más gondozást igényelnek a virágjaink. Ne hagyjuk elfonnyadni, ellankadni, vagy megégni, extrém esetben hőhalálnak kitenni őket nyáron. Télen pedig figyeljünk a szellőztetésre, mert könnyen megfázhatnak, vagy elfagyhatnak, ha több hideg levegőt kapnak, mint amennyit elbírnak.

Nyáron tudunk hűtést biztosítani számukra, árnyékolással védeni a nagyobb melegtől, télen pedig a fűtés jelenthet megoldást.

Ha egy kis fiatal virágunk van, neki is nagyobb hőmérséklet kell, míg nevelgetjük, gondozgatjuk, de még itt is figyelnünk kell, hogy milyen a fajtája a kisvirágunknak.


Nem bonyolult. S, az a jó, hogy egy kis gondoskodással, törődéssel sok-sok szép virágunk lehet. S garantált, hogy az odafigyelésünket, szeretetünket növényeink meghálálják, és szép, mutatós, tartós díszei lesznek otthonunknak!

#kereszténykézművesajándék #virágajándék #virágművészet #préseltvirág #kézművesajándék #pressedflowerpicture #ajándékvirág #pressedflowerart #préseltvirágfalikép #Balatonboglár #dísznövény #dísznövények #növényekgondozása #növényekápolása #hőhatásaanövényre #fényhatásaanövényre #dísznövényismeret #dísznövénygondozás

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Viragszirom Pinterest
  • Viragszirom Facebook