A szobanövényekről - a víz szerepe - a nélkülözhetetlen


Korábbi cikkekben már beszéltünk a fény és a hőmérséklet fontosságáról. A mai cikk ennek a sorozatnak a folytatása. Ebben az írásban a víz jelentőségéről gyűjtöttem nektek össze azokat az alapokat, amik fontosak és hasznosak a mindennapi növényápolásban. Ma, itt a blogban a víz az úr!:)


Mint mindenkinek, a növényeinknek is vízre van szükségük. Ahogy nekünk is minden nap elengedhetetlen, hogy vizet igyunk, úgy ez igaz a növényvilágra is. Mindig figyelek rá, hogy a napi szükséges vízmennyiséget megigyam, úgy bizony oda kell figyelni, hogy a benti és kinti növényeink se maradjanak szomjasak! :)


A víz az élő szervezetek egyik legfontosabb alkotó része. A víz jelenléte nagyon fontos az életünkben, hiszen minden élőlénynek nélkülözhetetlen az életben maradáshoz. Ahogy az embereknél, az állatoknál, úgy a növényeknél is szükségszerű a sejtek állandó víztelítettsége.

Minden növény életfolyamatának része annak vízgazdálkodása, mely tudományosabban megfogalmazva a vízfelvétel és a vízleadás szabályozott folyamatát jelenti. A különböző növények vízgazdálkodása eltérő.

Hogy miért is fontos a víz növényeinknek is?

Azért, mert a víz a növények legfontosabb sejt-alkotórésze, nélkülözhetetlen a földi élethez és annak fennmaradásához.Aztán azért is, mert az ásványi anyagok, a tápanyagok vízben tudnak feloldódni. Ezekre a tápanyagokra az egészséges élethez minden növénynek szüksége van.

Víz jelenlétében képes csak a növény a megfelelő működésre, tehát egyszerűen szüksége van rá ahhoz, hogy képes legyen például a fotoszintézisre is. A víz segít a növénynek a hőmérséklet szabályozására is a párologtatással. Víz nélkül nem tud virágot hozni egy dísznövény, nem tud bő termést adni egy termő haszonnövény.A nyugalmi időszakokban, pl. télen a kevesebb vízre van szükségük, csírázáskor jóval nagyobb a növények, virágok vízigénye. Ezért van az, hogy télen sokkal kevesebbet kell locsolnunk az otthoni, munkahelyi virágainkat, növényeinket, míg tavasztól egyre többször szükséges az. A kertben áttelelő évelők, vagy a kamrában, lépcsőházban teleltetett virágaink is minimális vizet vesznek fel télen.

A vízfelvétel több tényezőtől is függ; például attól, hogy mennyit párologtat az adott virág, növény; meg attól is, hogy milyen a gyökérzete, mennyire tud terjeszkedni, vagy inkább csak kis helye van (pl. egy cserép); illetve meghatározó az is, hogy a talajban mennyi víz van, azt mennyire tudja magának kinyerni a növény.

A víz mindenképpen hatással van virágainkra úgy is, ha sok van belőle és úgy is, ha kevés. Ezért fontos, hogy ismerjük azokat, és tudjuk, hogy melyik érzékeny a sok vízre, melyik pusztulhat könnyebben, ha nem öntözzük megfelelően. Érdemes vásárláskor tájékozódnunk, hogy milyen virágot is vettünk, legyen az akár saját célra, vagy ajándék. Legyünk felelős virágtartók!


Léteznek szárazságtűrő növények, mások közepes vízigényűek, és a harmadik csoport a vízigényes. Vásároljunk mindig körültekintően figyelembe véve azt, hogy lakásunk, otthonunk, vagy ahova a növényt szánjuk milyen körülményeket tud biztosítani a virág számára.


A szárazságtűrő növények sivatagi származásúak, már a nevük is elárulja, hogy kevés vizet igényelnek, és érzékenyen reagálnak, ha túlöntözzük őket. Könnyen felismerhetők, mert felületükön olyan, úgynevezett képletek vannak, melyek a párologtatást, a vízleadást segítik elő. Ezek nem mások, mint a tüskék, a szőrök, vagy a viaszos bevonat. Jó, ha észben tartjuk, hogy az ő esetükben hagyjuk kiszáradni a földjüket öntözés előtt, sőt figyelni kell arra is, hogy ne maradjon a cserép alján, vagy a tálca alján víz, mert az nem tesz jót! Ha kaktuszod van, vagy például buzogányfád, akkor így járj el velük. A nyári hónapokban öntözd őket 5-8 naponként, télen a lakásod, az iroda, a belső helyiség klímájától függ az öntözés mértéke.


A közepes vízigényű növényeinket is óvatosabban, mérsékelten locsolgassuk, mert csak akkor szereti a vizet, ha már a földje elkezd kiszáradni. Ők a szárazságtűrők és a vízigényesek között helyezkednek el. A sok víz nem tesz jót növényünknek, s könnyen túlöntözhetjük, ha nem figyelünk. Ilyen szobai dísznövény a gumifa is. Az erkélyen, balkonon, virágládában tartott növényeket nyáron 1-2 naponta locsold, a szobában, belső térben tartottakat nyáron 3-4, télen 5-6 naponként öntözzük meg. A túlöntözés, vagy álló víz ezeknek a növényeknek is gondot okoz!


A vízigényes növények általában mocsári származásúak, és kimondottan rosszul tűrik és viselik a szárazságot. Az ő egészséges életben maradásához a sok víz a jó és szükséges, ezért bőségesen és rendszeresen locsoljuk őket; ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földjük.

Az erkélyen, ládában tartott virágokat meleg napokon 1-2 alkalommal, a bent lévőket pedig a nyári időszakban 1-3 naponként, télen pedig 2-4 naponként locsoljuk. Ezek a növények már jobban tűrik az úgynevezett pangó vizet, de jót nekik sem tesz, csupán néhány napig viselik el.

Hogyan ismerhetők fel ezek a virágok? Általában ezek a nagy levelű növények, vagy a sok levelűek. Ezek sok vizet igényelnek, sokat is párologtatnak el a leveleiken keresztül. Ilyen a vízipálma, a páfrányfélék, a bunkóliliom.


És fontos még beszélnünk a locsolóvíz minőségéről is, mint elengedhetetlen és meghatározó tényezőről. Talán sokak tudjátok már, hogy a legjobb víz az öntözésre az esővíz, vagy a hó leve. Azért szeretik ezt a legjobban a növények, mert tartalmazzák a nekik szükséges ásványi anyagokat, illetve a csapvízzel ellentétben klórmentesek.

Nem mindenkinek van azonban lehetősége begyűjteni az esővizet, így ebben az esetben az állott csapvízzel tudunk öntözni, ügyelve arra, hogy egy napot hagyjuk állni őket, mert így a klórtartalma is csökken, és mert így lesz szobahőmérsékletű. A kevesebb klór segít, hogy ne barnuljanak meg a levelek, a hőmérséklete pedig már nem annyira hideg, hogy károsodjon tőle a gyökérzete.


Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a néhány apró, de hasznos tudnivalót a virágaink gondozásához! A virágaink egészsége, tündöklése, pompázása a legjobb visszaigazolás, hogy milyen nagyon is hálásak gondoskodásunkért, odafigyelésünkért, szeretetünkért!

Mindenkinek virágokban gazdag szép napokat kíván a Virágszirom! :)


#kereszténykézművesajándék #virágajándék #virágművészet #préseltvirág #kézművesajándék #pressedflowerpicture #ajándékvirág #pressedflowerart #préseltvirágfalikép #dísznövény #dísznövények #növényekgondozása #növényekápolása #fényhatásaanövényre #dísznövényismeret #dísznövénygondozás #cserepesnövényekgondozása #Ficus #Gumifa #Vízipálma #öntözés #locsolás #locsolóvíz #esővíz #kaktuszok #pálmák #páfrány #páfrányok #virágszirom #Virágszirom

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Viragszirom Pinterest
  • Viragszirom Facebook