Bemutatkozik az orchidea :)

Bálint gazda szerint is az orchidea legendás növény.


Tény, hogy mitológiai múltra is visszatekint, én mégsem ebből az irányból szeretném nektek bemutatni ezt a fenséges virágot.

Igen sok írás, tanács, segítség található mindenfelé, melyek az orchideák gondozásában, ültetésében és más hasznos információban segítenek bennünket. És milyen jó, hogy vannak! A mai bejegyzésben azonban én inkább a növény történetéről, érdekességeiről szeretnék írni, mert kiemelkedő története van az orchideának is. S mivel engem annyira megfogott, gondoltam, nem tartom magamban, inkább megosztom veletek is, bízva abban, hogy ez a néhány érdekesség nektek is kedvetekre való lesz! :)

Lehet, hogy kevesen tudják, de bizony a Kárpát medence bizonyos területein is őshonos faj, ráadásul fokozottan védett. Már a nevük is figyelemre méltóak az itthon élő fajoknak. Ilyenek az alábbiak:


Madársisak orchidea

Madárfészek orchidea


Boldogasszony papucsa orchidea


Ezek az orchidea fajok láthatóan eltérő külsejűek az általánosan ismert Lepkeorchidea (Phalaenopsis) és Csónakorchidea (Cymbidium) fajoktól, de mindegyikük a Kosbor félék családjába tartoznak, mely család az egyik legfigyelemreméltóbb a növények világában.


Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy szépségük, szín-és formagazdagságuk, változatosságuk teszi őket annyira népszerűvé. Méreteik is eltérőek, mert van közöttük olyan, amelyek mindössze néhány milliméteresek, míg mások több méterre megnőnek. Valószínűleg nem is gondoltad volna, hogy ők a növényvilág legnagyobb fajszámú családja. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy közel 30 ezer! természetes módon kialakult fajjal rendelkezik. Hát nem elképesztő szám és teljesítmény ez már önmagában is? S, hogy teljes legyen a kép, ezen a számon felül még, közel 150 ezer!! hibridfajtája is él szerte a világon. Bizony, szerte a világon, hiszen az orchideák világpolgároknak mondhatók, hiszen csak a gleccsereken és a sivatagokban nem élnek meg. De akkor merre is találkozhatunk velük? Legtöbbjük a trópusi éghajlaton él, de számos nemzetség megtalálható Észak-Amerikában, Európában, és még Óceániában is.

Az orchideák története messzire nyúlik vissza, mert már a 18. századtól találhatóak leírások. Ezek között a leírások között tesznek említéseket az első orchidea gyűjtőkről is, akik gyarmatosító angolok voltak, és igencsak viszontagságos körülmények között hozták magukkal a trópusokról az akkor még kincset érő árban számolt orchideákat. Így indult útjának a gyűjtési mánia Európa szerte, országról országra, s alakultak ki az orchidea farmok, kertészetek is.

A tenyésztési módszer ma már arra van berendezkedve, hogy ki tudja szolgálni az érdeklődők népes táborát. Kezdetekben kevés növény maradt életben a tulajdonos otthonában, még ha a hosszú hajó utat ki is bírták. Manapság már egyre kifinomultabb szaporítási módszerek vannak jelen, így könnyebb újabb és újabb hibrideket tenyészteni, melyek képesek az európai éghajlaton is megélni, s emellett kiszolgálni a megnövekedett keresletet. Azonban az ipari módszerek mellett lelkes amatőrök is tenyésztik ezeket a virágokat.


Mára az egyik legkedveltebb dísznövénnyé nőtte ki magát az orchidea, melyet nagy előszeretettel és oly szívesen adunk ajándékba is. Nagyszerű alkalom a közelgő Nőnapra ajándékba orchideát adni, vagy Anyák napjára. De ki ne örülne, mint születésnapi ajándéknak egy szép Lepkeorchideának?! Érdemes azonban figyelembe venni, hogy milyen gondozást igényel a növény, hogy minél tovább tartós dísze legyen otthonunknak. Általánosságban a Lepkeorchidea, illetve a Csónakorchidea a legelterjedtebb, de lehet kapni néhány olyan más fajt, illetve annak hibridjeit, melyek tartása otthoni körülmények között talán egy kissé több odafigyelést igényelnek. Tájékozódjunk erről feltétlenül, ha ilyen növényt választunk! Ami biztosan elmondható, hogy magas páratartalomra és sok fényre van szükségük ezeknek a csodás növényeknek.


Személyes kedvencem az Árvácskaorchidea (Miltonia), de mivel ez a Dél-Amerikában honos faj az egyik, aminek speciális körülmények kellenek, ezért nem is kísérletezgetek vele otthoni tartásban, inkább növényházakban csodálom őket. Néhány hibridje viszont kapható, melyek szobai körülmények közötti tartásra alkalmasak. Ilyen Árvácskaorchidea hibrid a Miltonia clowesii, Miltonia flavescens vagy a Miltonia spectabilis.

Már nem csak mint cserepes dísznövény gondolhatunk az orchideákra, hiszen egyre több virágkötő használja vágott virágnak is, és szebbnél szebb csodálatos hangulatú csokor készül belőlük.


Virágszirom fordulat! :)

Képzeljétek, már préselve is használtam az orchideát! :) Tény, hogy nem könnyű vele dolgozni, nagyon óvatosnak kell lenni, mert miután elveszítette a nedvességtartalmát elég vékony lett és törékennyé vált. De ha nagy odafigyeléssel és gondossággal kezeltem, akkor szép dísze lehet egy faliképnek, mint ennek is. (ott látod a képen a lila orchideát, ahol a csillogás van!) :)Érdekesség: Gróf Széchenyi Pálnak már 1831-ben tulajdonában volt egy fajta Csónakorchidea, a Cymbidium ensifolium, mely virágai, mint ékszer szolgáltak a hölgyek ruhakölteményein.


Örülök, hogy együtt olvasgathattunk erről a különleges, egyedi és fenséges virágról! S, ha magad is gyűjtő vagy ilyen - olyan módom, akkor a továbbiakra is sok-sok örömet kívánok neked!

Szeretettel,

Mariska :)

Virágszirom#kereszténykézművesajándék #virágajándék #virágművészet #préseltvirág #kézművesajándék #pressedflowerpicture #ajándékvirág #pressedflowerart #préseltvirágfalikép #dísznövény #dísznövények #növényekgondozása #növényekápolása #fényhatásaanövényre #dísznövényismeret #dísznövénygondozás #cserepesnövényekgondozása #Ficus #Gumifa #Vízipálma #öntözés #locsolás #locsolóvíz #esővíz #kaktuszok #pálmák #páfrány #páfrányok #virágszirom #Virágszirom #értékesajándék #tartósajándék #orchidea #Bálintgazda #Madársisakorchidea #Madárfészekorchidea #Boldogasszonypapucsaorchidea #Lepkeorchidea #Phalaenopsis #Csónakorchidea #Cymbidium #Kosborfélék #orchideagyűjtők #orchideakertészet #ajándék #Árvácskaorchidea #Miltonia #Vanilia #Vanília #SzéchenyiPál #Cymbidiumensifolium #Anyáknapja #Nőnap #Születésnap #születésnapiajándék #Anyáknapiajándék #Nőnapiajándék #virágszriom #viragszirom #Viragszirom

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Viragszirom Pinterest
  • Viragszirom Facebook