A levendula története

Hatalmas kedvenc. Pedig nem ma kezdte…:)


Nem bizony, hiszen a növény, mit több, gyógynövény, amiről ma szeretnék nektek írni szinte az emberiséggel egyidős. Egy rövid posztban már írtam a levenduláról nektek nem is olyan régen, de most összegyűjtöttem néhány érdekességet róla! Azt tudjuk, hogy használata már évezredekre nyúlik vissza! A levendulát vélhetően az arabok honosíthatták meg, majd ezután Görögországból terjedt tovább Európába.


Már az ókorban is több célra felhasználták ezt a pompás növényt. Kedvelt volt mint parfüm, de az akkori temetkezési szokások szerint a mumifikálásnál is használták. Népszerű volt már akkor is, mint illóolaj, fürődolaj nyugtató hatása miatt, de már a konyhában is hasznosították főzet formájában.


Sok hiedelem és legenda kering erről a gyógynövényről akár a szerelem témájában, akár az egészséggel kapcsolatban, de tény, hogy már elődeink is felismerték jótékony tulajdonságait, és például nagy járványok idején gyógyító hatást reméltek tőle. Vagy akár szívesen tették a növényt már akkoriban is a fiókokba, hogy így illatosítsák a ruhaneműket, és a kolostorok kertjeiben is termesztették.

16-17. századbeli nagy királyok is előszeretettel használták egészségügyi célokra, pl. fertőzések ellen, vagy kényeztetés céljából fürdésre, de már dezodor formájában is előfordult, vagy a kastély levegőjének illatosítására is alkalmazták.


Kedvelt alapanyaga a parfümgyártásnak, a kozmetikai iparnak, hiszen közel 200 alkotóelemből áll az illata. Egészen döbbenetes, ha jól belegondolsz! Egyetlen növény, és majd 200 illatelem! :) Parfüm, szappan, krémek, illóolajok…széles a spektrum.


Európa szerte több országban is nagy területen és nagy mennyiségben termesztenek levendulát. Ott van máris Franciaország, azon belül is a híres és gyönyörű Provance régió, de említhetnék akár Angliát is. Összességében az mondható el, hogy a Földközi-tenger mentén és Dél-Európában őshonos. Magyarországon, francia szaporító anyagból 1920-ban Bittera Gyula telepítette Tihanyban.

S mit is tud ez a gyógynövény valójában? Kiválóan alkalmazható tea formájában nyugtalanság, étvágytalanság, alvási problémák esetén, hiszen kiváló fertőtlenítő, görcsoldó és lazító. A konyhaművészet is felfedezte magának ezt a páratlan növényt, és akár édes ételeket ízesítve, akár húsételekhez használva megfűszerezi az elkészült fogásokat, és páratlan, egyedi élményt nyújt fogyasztójának. Személyes élmény: a pannonhalmi apátsági cukrászdában kapható egy levendulás krémes. Ha arra jársz, kóstold meg, csodás ízekre, harmonikus, finom, krémes, enyhe levendula élményre számíthatsz! A hatás ötcsillagos az édesszájúaknak! :)

Gyakran fogyasztom én is tea formájában lefekvés előtt. Eleinte igen bizarr élmény volt, hiszen erőteljes íze volt az elkészült teámnak, de persze ez függ attól is, hogy mennyi szárított növényt és mennyi ideig áztatsz. De a kezdeti furcsaság után könnyen meg lehetett szokni a nem mindennapi ízt, egészen addig, hogy ma már kedvemre való a zamata. Gyakran fogyasztom magában, de ha egy kis plusz kényeztetést szeretnék belevinni, akkor egy kis mézzel bolondítom meg. Nálam garantált tőle a pihentető alvás.


Egyre több kertben, vagy köztereken felfedezhető ma már ez a gyönyörű, élénk lila növény, de van, aki cserépben nevelgeti otthoni körülmények között. Tény, hogy egyre kedveltebb, egyre nagyobb előszeretettel választjuk ezt a nagyszerű virágot. Találkozhatunk a levendulával a virágüzletekben is, például meseszép koszorúk készíthetők ebből a lila csodából, illetve kiváló alapanyag különféle dekorációk elkészítéséhez is.


Nálam, a Virágsziromnál is van a préselt virágos fiókokban lepréselt levendula, s használom is a kompozíciók készítésekor. Hoztam is néhány fotót, amiken levendulát használtam (több más virág mellett).


Sokunk kedvencévé vált ez a gyönyörű, élénk színű, illatos növény, hiszen díszítő értékén túl jótékony hatásai is hozzájárulnak népszerűségéhez. Úgy hiszem, méltán kapta meg 2018-ban az év gyógynövénye kitüntető címet!

Szeretettel,

Virágsziom

Mariska

#kereszténykézművesajándék #virágajándék #virágművészet #préseltvirág #kézművesajándék #pressedflowerpicture #ajándékvirág #pressedflowerart #préseltvirágfalikép #dísznövény #dísznövények #növényekgondozása #növényekápolása #fényhatásaanövényre #dísznövényismeret #dísznövénygondozás #cserepesnövényekgondozása #Ficus #Gumifa #Vízipálma #öntözés #locsolás #locsolóvíz #esővíz #kaktuszok #pálmák #páfrány #páfrányok #virágszirom #Virágszirom #értékesajándék #tartósajándék #orchidea #Bálintgazda #Madársisakorchidea #Madárfészekorchidea #Boldogasszonypapucsaorchidea #Lepkeorchidea #Phalaenopsis #Csónakorchidea #Cymbidium #Kosborfélék #orchideagyűjtők #orchideakertészet #ajándék #Árvácskaorchidea #Miltonia #Vanilia #Vanília #SzéchenyiPál #Cymbidiumensifolium #Anyáknapja #Nőnap #Születésnap #születésnapiajándék #Anyáknapiajándék #Nőnapiajándék #virágszriom #viragszirom #Viragszirom #levendula #levendulatea #levendulássütemény #levenduláskeksz #levendulaparfüm #levendulakrém #levendulavirág #Provance #Tihany #tihanyiapátság #pannonhalmiapátság #Pannonhalma #levenduláskrémes #levendulaméz #Virágsziromwebshop #Görögország #Franciaország #Anglia #Európa #BitteraGyula

Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Viragszirom Pinterest
  • Viragszirom Facebook